
SUOMEN TAITEELLINEN METSÄTEATTERI
Anton Tšehovin
VANJA-ENO
eli vaarallinen metsäihminen
”Lähdin metsään, koska halusin elää harkitusti, katsoa silmästä silmään ainoastaan elämän olennaisimpia tosiasioita, ja ennen kaikkea välttää kuolemani hetkellä sitä mahdollista havaintoa, etten ollutkaan elänyt. Halusin imeä elämästä sen ydinmehun, ja elää niin syvästi ja väkevästi että kaikki mikä ei ollut elämää, kaikkoaisi ympäriltäni.”
Ihmisellä on oikeus toteutua. Tämä toteutuminen on rakastamista, työtä, elämistä. Se on väkivaltainen asia ja vaatii äärimmäistä rohkeutta, rehellisyyttä ja kykyä toimia muita ihmisiä vastaan, eli heitä kohti. Vanja-eno on näytelmä tuhlatusta elämästä. Se on peili meille kaikille tarkastella omaa elämäämme, valintojamme ja sydäntämme. Esitys on kunnianosoitus esi-isillemme.
Suomennos: Esa Adrian
Ohjaus ja sovitus: Esa-Matti Smolander
Rooleissa: Terho Aalto, Milla Hilke, Simo Kuusterä, Emma Mattila, Matti Pajulahti, Hannele Turunen
Lavastus ja visualisointi: Reima Hirvonen ja Esa-Matti Smolander
Vanja-eno oli Suomen taiteellisen metsäteatterin ensimmäinen ensi-ilta. Ensi-ilta perjantaina 2.8.2013 Enon Harpatinharjulla, Pohjois-Karjalassa.
Esityksen tekemistä tukivat Pohjois-Karjalan taidetoimikunta ja Aino ja Olla Teräsvuoren Säätiö.
Suomen taiteellinen metsäteatteri palkittiin Pohjois-Karjalan taidetoimikunnan Kulttuuriteko-tunnustuspalkinnolla Vanja-eno -esityksestä.

Esityksen juliste. Toteutus Reima Hirvonen.

Kuvassa Simo Kuusterä, Terho Aalto, Esa-Matti Smolander, Reima Hirvonen, Hannele Turunen, Emma Mattila, Matti Pajulahti ja Milla Hilke. Kuvaaja Magdalena Spiik.

Kuvassa Emma Mattila. Kuvaaja Mikko Kelloniemi.

Kuvassa Matti Pajulahti. Kuvaaja Mikko Kelloniemi.

Kuvassa Milla Hilke. Kuvaaja Mikko Kelloniemi.

Kuvassa Matti Pajulahti ja Emma Mattila. Kuvaaja Mikko Kelloniemi.

Kuvassa Hannele Turunen. Kuvaaja Magdalena Spiik.

Reima Hirvosen kuvitusta käsiohjelmaan.