top of page

Anton Tšehovin

 

VANJA-ENO

     eli vaarallinen metsäihminen

”Lähdin metsään, koska halusin elää harkitusti, katsoa silmästä silmään ainoastaan elämän olennaisimpia tosiasioita, ja ennen kaikkea välttää kuolemani hetkellä sitä mahdollista havaintoa, etten ollutkaan elänyt. Halusin imeä elämästä sen ydinmehun, ja elää niin syvästi ja väkevästi että kaikki mikä ei ollut elämää, kaikkoaisi ympäriltäni.”

Ihmisellä on oikeus toteutua. Tämä toteutuminen on rakastamista, työtä, elämistä. Se on väkivaltainen asia ja vaatii äärimmäistä rohkeutta, rehellisyyttä ja kykyä toimia muita ihmisiä vastaan, eli heitä kohti. Vanja-eno on näytelmä tuhlatusta elämästä. Se on peili meille kaikille tarkastella omaa elämäämme, valintojamme ja sydäntämme. Esitys on kunnianosoitus esi-isillemme.

Suomennos: Esa Adrian

Ohjaus ja sovitus: Esa-Matti Smolander

Rooleissa: Terho Aalto, Milla Hilke, Simo Kuusterä, Emma Mattila, Matti Pajulahti, Hannele Turunen

Lavastus ja visualisointi: Reima Hirvonen ja Esa-Matti Smolander

Vanja-eno oli Suomen taiteellisen metsäteatterin ensimmäinen ensi-ilta. Ensi-ilta perjantaina 2.8.2013 Enon Harpatinharjulla, Pohjois-Karjalassa.

 

Esityksen tekemistä tukivat Pohjois-Karjalan taidetoimikunta ja Aino ja Olla Teräsvuoren Säätiö.

 

Suomen taiteellinen metsäteatteri palkittiin Pohjois-Karjalan taidetoimikunnan Kulttuuriteko-tunnustuspalkinnolla Vanja-eno -esityksestä.

bottom of page